Apple komt met langverwachte smartwatch

Een nieuwe mijpaal voor iPhone-producent Apple: dinsdagavond lanceerde het bedrijf in thuisstad Cupertino naast twee nieuwe grote iPhones de lang verwachte Apple Watch. Over de Apple Watch, een rond de pols draagbare accessoire voor de smartphone van het bedrijf, doen al jaren geruchten de ronde.

Het theater was eerder al podium voor de onthulling van de Macintosh, de beroemde computer waarmee Apple in de jaren ’80 faam mee verwierf. Later, in 1998, onthulde Jobs hier ook de iMac en in 1999 de opvolger van deze pc. Dat op dit podium ook de Apple Watch onthuld is, geeft aan hoe zwaar het bedrijf inzet op zijn nieuwste creatie.
iWatch

De Apple Watch bevat alle functies die tegenwoordig van een zogeheten smartwatch verwacht worden: dragers kunnen e-mails, sms’jes en notificaties op het scherm lezen en met stemherkenning direct een antwoord versturen zonder de telefoon uit de zak te hoeven halen. De doorbraak zit ’m in de bediening. Aan de zijkant zit een digitale kroon waarmee je kunt scrollen, zoomen en navigeren zonder het scherm aan te raken. Ook kan je hiermee een deel van het beeld vergroten. Het is mogelijk om te navigeren inclusief gesproken route-aanwijzingen. Het horloge heeft dezelfde handige spraakassistent als de iPhone. De focus van de gadget ligt echter op gezondheid. Met de ingebouwde stappenteller, bloeddruk- en hartslagmeter en andere sensoren die de bewegingen van het lichaam registreren kan het een compleet beeld van je gezondheid en fitness geven.

De gezondheidsfocus is mogelijk het laatste overblijfsel van de invloed van Jobs. De Apple-oprichter overleed aan alvleesklierkanker en had in de laatste fase van zijn leven een gespannen relatie met de gezondheidssector. Het scherm is met een laagje saffier bedekt, terwijl de kast is gemaakt van een legering van staal, aluminium en 18 karaats goud. Net als op een smartphone is het ook mogelijk om apps te installeren. Het horloge werkt samen met de iPhone 5 en haar opvolgers.

iPhone
Apple komt deze maand ook met de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus, die beiden beduidend groter zijn dan de huidige versies. De iPhone 6 heeft een 4,7 inch groot HD-scherm en de tabletachtige iPhone 6 Plus een 5,5 inch groot scherm dat van betere kwaliteit (Full HD) is. De laatste speelt games in een hogere resolutie af dan de meest recente spelcomputers. Apple hoopt de concurrentie aan te kunnen gaan met Samsung, dat met zijn Note-lijn veel succes heeft gehad in de zogheten ‘phablet’-categorie: apparaten die vanwege hun grootte tussen een telefoon en een tablet inzitten.

De belangrijkste vernieuwing in de telefoons – en een functie die de Apple Watch ook bezit – is de mogelijkheid om contactloos ermee te betalen. Dankzij een ingebouwde chip van de Eindhovense producent NXP zal het mogelijk zijn om bij kassa’s af te rekenen door de iPhone tegen een speciale scanner te houden en met de ingebouwde vingerafdrukscanner de aankoop te bevestigen. Apple Pay is volgens topman Tim Cook sneller, makkelijker en veiliger. Voorlopig komt het alleen in de VS.

Beide iPhones komen in goud, zilver of spacegrijs als eerste op 19 september naar onder meer Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninrijk. Nederland volgt kort daarna. De iPhone 6 kost €699 voor het 16GB model, €799 voor 64GB en €899 voor de nieuwe 128GB versie. iPhone 6 Plus is verkrijgbaar voor €799 voor 16GB, €899 voor 64GB en €999 voor 128GB.

Op de Apple Watch moeten geïnteresseerden echter nog even wachten: deze komt pas in het begin van 2015 uit. De prijs in Amerika is $349.

Bron: telegraaf.nl

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Copyright © 2012-2014. Gratis Apps-Downloaden.nl - Hier alle gratis Apps snel en simpel downloaden.