Je kunt er niet omheen. Smartphone-integratie in auto’s is enorm in opmars. Autofabrikanten slingeren namen als R-Link, MirrorLink, IntelliLink en Carplay de wereld in. Systemen die toegang bieden aan diverse apps, waaronder sociale media als Facebook en Twitter. Veel van die apps schieten in een lockstand als de auto rijdt. Desondanks is er toch reden tot zorg.

De kritiek van apps in auto’s is al enige tijd in opspraak. Autovisie schreef er eind vorig jaar al een uitgebreid stuk over in Autovisie Magazine nummer 1-2015. En ook nu raken de apps in de publiciteit door uitspraken van verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen van adviesbureau XTN in een interview met Metronieuws. In het interview stelt hij dat het gebruik van de smartphone volledig van elkaar losgekoppeld moeten worden van verkeer. “Dus geen apps aanbevelen die in het verkeer gebruikt moeten worden”, zegt hij.

Drang
Dezelfde boodschap werd destijds aan Autovisie gegeven door Patrick Rugebregt van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). “Afleiding in het verkeer is een risicofactor en kan leiden tot ongevallen”, aldus Rugebregt. “Toch je de ontwikkeling van al die systemen in de auto niet tegenhouden. Een belangrijk rol om apps veilig toe te passen in auto’s is daarom weggelegd bij app-ontwikkelaars. Er bestaat een bepaalde drang om continu bezig te zijn met je smartphone. Het is een impuls die men moeilijk kan weerstaan. Dat is buiten de auto al zo. Doordat apps nu ook in auto’s worden geïntegreerd, nemen die prikkels toe”, stelt Rugebregt.

Beveiliging
Onderzoek van Autovisie wijst uit dat veel apps beveiligd zijn als je gaat rijden. Zo gaan in het R-Link-systeem van Renault apps als Facebook en Twitter in een soort lockstand als de auto rijdt. Je kunt ze dan niet openen. Opvallend is dat je bij nieuwsapps zelf door de tekst kunt scrollen als de auto niet rijdt, maar na versnelling start automatisch de voorleesfunctie en zijn de mogelijkheden beperkt. Ook in meerdere systemen worden die beveiligingsmechanismen ingebouwd. Ondanks de lockstand van apps is het volgens de SWOV en XTN van het grootste belang dat je gebruik van apps onderweg zoveel mogelijk moet vermijden of zelfs moet uitsluiten.

Ongevallen
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft onderzocht dat acht miljoen Nederlanders een smartphone hebben en dat de helft daarvan de smartphone onderweg gebruikt. Uit de studie bleek verder dat het schrijven van berichten onderweg het risico op een ongeval met minstens 25 keer vergroot omdat de aandacht naar je beelscherm gaat in plaats van naar de weg.

bron:Telegraaf

0 Reviews

Write a Review