Tijdens een persconferentie in de gebouwen van BNP Parisbas Fortis heeft de bank samen met telecomoperator Belgacom de Belgian Mobile Wallet gelanceerd. Dat is een mobiele portefeuille die een nieuwe vorm van betalen via apps op je smartphone introduceert. Belgacom en Fortis plakken er zelf de naam ‘in-app commerce’ op, ofwel het combineren van de verschillende schakels van het aankoopproces in de app van de handelaar. Het is de eerste keer dat dat gebeurt. De Mobile Wallet moet zorgen voor meer gebruiksgemak en een verhoogde veiligheid bij het mobiel winkelen.Hoe gaat het in zijn werk?

 Stel dat je zin hebt in een avondje film, maar de drukte aan de kassa’s liever vermijdt. Via de app van je plaatselijke bioscoop kies je de film die je wil bekijken en koop je meteen het ticket. Dankzij de Mobile Wallet gebeuren betaling enopslag van het ticket onmiddellijk in de app. Bovendien kan je meteen ook een zak popcorn en een frisdrank bestellen, die dan voor je klaar staan bij aankomst in de bioscoop. Spaar je punten via een getrouwheidskaart of geldt er een speciaal aanbod? Dan brengt de app dat meteen in rekening.

Op die manier kan het hele aankoopproces dus via de app van de handelaar (in dit geval de bioscoop) verlopen. Je hoeft de app niet meer uit te gaan, er komen geen extra diensten meer aan te pas, en als consument of handelaar ben je zeker dat de betaling veilig verloopt.Open systeem. De mobiele portefeuille is een gratis en open systeem. Je hoeft dus geen klant te zijn bij Belgacom of Fortis om er van gebruik te maken. Het volstaat om een mobiel paspoort aan te maken waar je betaalkaarten via MasterPass aan gekoppeld worden. Met dat paspoort kan je terecht in alle apps die betaling via de Mobile Wallet toelaten.

Handelaars kunnen de dienst in hun eigen apps implementeren met behulp van een SDK en API’s die ter beschikking zullen worden gesteld. Zij zullen wel een kleine bijdrage per transactie moeten betalen, maar er wordt verzekerd dat het zou gaan om slechts “een paar centen”.

De voorbereidende fase voor het platform is grotendeels achter de rug en de eigenlijke ontwikkeling kan binnenkort van start gaan. Eind 2013 gaat een eerste pilootproject van start met een tiental nog niet bij naam genoemde grote handelaars. Maar uiteindelijk zullen ook kleine handelaars de mogelijkheid krijgen om de mobiele portefeuille in hun app te integreren. De volledige uitrol is voorzien vanaf het voorjaar van 2014. De Mobile Wallet zal in eerste instantie op Android en iOS verschijnen, later volgen waarschijnlijk ook andere platformen

bron ZD net

0 Reviews

Write a Review