Het gros van de apps in de Google Play store is gratis. Maar vaak is er wel een mogelijkheid om binnen de app aankopen te doen. Deze categorie apps gaat door het leven als freemium. En daarmee hoeft gratis niet altijd gratis te zijn.

Freemium apps kun je dus gratis downloaden. Veel populaire games kun je op die manier gratis spelen, maar wil je meer “uit je game halen” dan kun je vanuit de app verschillende aankopen doen. De spelletjes zijn vaak zo gemaakt dat je ook wordt verleid om iets te gaan kopen. Stel je moet iets bouwen om een volgend level te halen en mist net die ene ‘resource’ dan kun je die gewoon kopen voor een x aantal muntjes. Die muntjes moet je verzamelen of verdienen, maar je kunt ook in een keer een enorme berg muntjes aanschaffen door een aankoop in de app. Ook kan het zijn dat je na een beurt een tijdje moet wachten, dat kan bij verslavende games best frustrerend zijn. Maar een in-app aankoop kan dan uitkomst bieden en je kunt meteen weer verder.

Het nadeel van in-app aankopen is dat je ze niet ongedaan kunt maken, ze vallen bij Google niet onder het teruggave beleid. Een app die je koopt kun je tegenwoordig twee uur lang proberen en binnen die tijd eventueel verwijderen en je geld terug krijgen. In-app aankopen kennen die optie niet. Uit gemak kun je je wachtwoord voor de Google Play store opslaan zodat je het niet voor elke aankoop opnieuw moet invoeren. Daar schuilt wel een gevaar. Het zal niet de eerste keer zijn dat een zoon of dochter voor kapitalen aan smurfbessen koopt in een Smurfenspelletje.

Google wil gebruikers nu beter informeren over de mogelijke extra kosten die een gratis spel met zich meebrengt. Apple deed al iets vergelijkbaars. Er wordt geen complete prijslijst gepubliceerd, maar van bijvoorbeeld Fifa 14 wordt door Apple aangegeven dat er aankopen mogelijk zijn van 99 cent tot 90 euro.

Eerder was Apple al door het stof gegaan en zou een bedrag van 32 miljoen dollar terug betalen aan ouders wier kinderen geld hadden uitgegeven aan in-app aankopen. Ook Google beloofde een bedrag van in totaal 19 miljoen euro terug te betalen. Bij Google was het standaard mogelijk om na een betaling de eerstvolgende half uur zonder wachtwoord extra aankopen te doen. Zo konden de uitgaven behoorlijk oplopen.

Bron: gsmhelpdesk.nl

0 Reviews

Write a Review